Η παρουσίαση του Homo Economicus

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιουνίου, στο cafe του βιβλιοπωλείου IANOS η παρουσίαση του βιβλίου, “Η άνοδος και η πτώση του HOMO ECONOMICUS – O μύθος του ορθολογικού ανθρώπου και η χαοτική πραγματικότητα, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκδότης του βιβλίου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι ο οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος έχουν παρουσία 60 χρόνια στην Ελλάδα με την έκδοση παιδικών βιβλίων. “Εδώ και ένα περίπου χρόνο”, τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, “έχουμε ξεκινήσει την έκδοση βιβλίων ενηλίκων δίνοντας έμφαση στον τομέα της οικονομίας. Το νέο μας βιβλίο, του Γιάννη Παπαδογιάννη, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον δοκίμιο για την οικονομία. Απευθύνεται στο γενικό κοινό και παρουσιάζει και εξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο βασικές οικονομικές αρχές”.

Τη σκυτάλη έλαβε στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου. “Ο Γιάννης έχει έναν τρόπο να διηγείται πράγματα τα οποία είναι ή ήταν μέχρι πρότινος πολύ αδιάφορα, όπως για παράδειγμα τα τραπεζικά για τα οποία έχει αφιερώσει μεγάλο κομμάτι της δημοσιογραφικής του δουλειάς.  Το βιβλίο διατρέχει πολύ ωραία και τις γνώσεις που υπάρχουν για την ιστορία της οικονομικής σκέψης αλλά και έχει πάει λίγο παραπέρα και ασχολείται με ζητήματα που αφορούν τη συμπεριφορά των ανθρώπων και το πόσο σημαντικό είναι να καταλαβαίνεις ότι η συμπεριφορά του ανθρώπου δεν είναι μόνο ορθολογική. Κάτι που η οικονομική επιστήμη έχει αρχίσει να το καταλαβαίνει καλύτερα τα τελευταία χρόνια”.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημιού Πειραιώς κ. Χρήστος Αλεξάκης σημείωσε ότι: “πρόκειται για ένα εξαιρετικό βιβλίο που έρχεται σε μια πολύ καλή συγκυρία. Το βιβλίο είναι της σχολής των συμπεριφοριστών οικονομολόγων, οι οποίοι προσπαθούν να δείξουν ότι οι άνθρωποι δεν είμαστε τόσο λογικοί, τόσο δυνατοί, όσο πιστεύουμε. Υπάρχουν πολλά άλλα στοιχεία που οδηγούν την ανθρώπινη συμπεριφορά όπως ο φόβος ή η απληστία και πολλά άλλα τα οποία περιγράφονται πολύ καλά στο βιβλίο του Γιάννη. Το βιβλίο αναδεικνύει ακόμα την  έννοια της αγοράς στην οποία για πάρα πολλά χρόνια στηρίχθηκε η οικονομική επιστήμη και η πολιτική. Οι αγορές δεν είναι ορθολογικές και δεν μπορούν να υπαγορεύουν την οικονομική πολιτική”

Στη συνέχεια ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γιάννης Στουρνάρας υπογράμμισε: “Πραγματικά είναι ένα πολύ καλό βιβλίο και πολύ επίκαιρο. Πράγματι η οικονομική κρίση προκαλεί κρίση και στην οικονομική θεωρία, την ορθόδοξη οικονομική θεωρία. Το κύριο σώμα της οικονομικής θεωρίας ήταν εκτός πραγματικότητας. Σίγουρα ο homo sapiens, οι καθημερινοί άνθρωποι δηλαδή όλοι μας, δεν ειναι ο homo economicus”.

Κλείνοντας ο συγγραφές του βιβλίου Γιάννης Παπαδογιάννης σημείωσε: “δεν είναι μόνο περιορισμένη η ορθολογική ικανότητα του ανθρώπου αλλά πολλές φορές ακόμα και όταν θεωρούμε ότι αποφασίζουμε μετά από σκέψη, ορθολογικά, στην πραγματικότητα επηρεαζόμαστε από ένα πλήθος ανεξιχνίαστων εσωτερικών και εξωτερικών παραγόντων. Έχουμε υπερβολική αυτοπεποίθηση, υπερβολική αισιοδοξία, υπερβολική σιγουριά στις γνώσεις και εμπειρίες μας και αυτό μας βάζει σε περιπέτειες. Η σύγχρονη οικονομική θεωρία χτίστηκε πάνω στις φιλόδοξες αυτές παραδοχές. Στην αντίληψη ότι οι άνθρωποι είμαστε απόλυτα ορθολογικοί και οι αγορές τέλειες. Όμως η εμπειρία δείχνει ότι τα πράγματα είναι αρκετά πιο περίπλοκα. Το βιβλίο φιλοδοξεί να καταγράψει μέρος αυτής της χαοτικής πραγματικότητας”.

Το απρόοπτο…

Κατα τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου και ενώ μιλούσε για το βιβλίο ο Μπάμπης Παπαδημητρίου, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς τηλεφώνησε στον κ. Στουρνάρα και του πρότεινε να αναλάβει την θέση του Υπουργού Οικονομικών.

Τι έγραψε ο τύπος για το απρόοπτο:

BHMagazino: 30-09-2012

Καθημερινή 27-06-2012: εδώ και εδώ

Έθνος: 27-06-2012

ert.gr: 26-6-2012

iefimerida.gr: 26-6-2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: